Què és

Els últims anys, el municipalisme –ja sigui des dels pobles, des de les ciutats o des de les regions metropolitanes– està prenent força i legitimitat com a aposta política per fer front a un sistema econòmic injust que provoca desigualtats i amenaça l’estabilitat ecològica, per fer front també a la crisi del sistema polític actual que s’allunya de les demandes de la gent, i a l’auge de l’extrema dreta basada en la por i la diferenciació. A l’estat espanyol, les plataformes ciutadanes que van guanyar les eleccions de 2015 són l’evidència d’aquest avanç, però a d’altres ciutats d’Europa, els Estats Units i Llatinoamèrica també han sorgit experiències que estan demostrant la seva capacitat transformadora en l’àmbit local.

El municipalisme no és una idea nova. A Catalunya existeixen precedents, des de l’anarquisme llibertari fins al republicanisme. Hi ha qui afirma que municipalisme és autogovern local, i qui afirma que és una estratègia política que prioritza l’acció local enfront d’altres nivells, com l’estatal o el global. Amb la renovada presència al món i els reptes que es presenten en l’actualitat, a què ens referim quan parlem de “nou municipalisme”? Com s’expressa la radicalitat democràtica en els governs locals? I quines eines tenim des de l’escala municipal per garantir l’accés als drets bàsics i defensar i produir béns comuns més enllà de les lògiques publicoprivades?

A la 2a edició de Municilab, que tindrà lloc el 26 i 27 d’octubre de 2018, volem situar-nos davant els reptes actuals i futurs dels governs locals i de les organitzacions polítiques; i les formes de fer política en xarxa per afrontar reptes comuns. Es pretén així consolidar aquest espai de trobada com a instrument de construcció i difusió de relat en relació al municipalisme i el treball coordinat entre els diferents actors. 

En les jornades reunirem a diferents tipus de perfils: base social activista de les organitzacions i candidatures municipalistes, càrrecs electes de governs locals, moviments socials i col·lectius organitzats de la ciutat, joves, universitaris i ciutadania en general.

Les jornades es desenvoluparan amb un nombre important d'activitats que s'articularan en diferents blocs: sessions de debat i reflexió, tallers orientats a l’acció, diàlegs amb la ciutadania, presentació de publicacions i projectes audiovisuals, workshops interns de treball, activitats per a nens i nenes. 

A la primera edició de Municilab, que va tenir lloc els dies 5 i 6 d’octubre de 2017, més de 500 persones van participar en els mes de 30 debats i tallers que van tenir lloc. Durant els dos dies uns 100 ponents han omplert la programació, que va girar entorn quatre temes principals: municipalisme, radicalitat democràtica, defensa i producció de béns comuns, i producció, difusió i hegemonia cultural. Pots veure les entrevistes a algunes de les seves protagonistes al Youtube i les fotos a l’àlbum de Flickr.