27 d'octubre 2018,
20:00
Actes públics

Sessió de Cloenda: Xarxa de ciutats davant l'alça de l'extrema dreta

Les polítiques neoliberals de retallades socials, de precarització de les condicions laborals i de pèrdua de qualitat de vida dels veïns i veïnes de les nostres ciutats estan reforçant i incentivant els discursos d'odi envers les persones migrants i refugiades, arribant-se a traduir en una falsa disputa entre les capes populars pels, cada vegada més escassos, recursos públics. Algunes enquestes comencen a apuntar al creixement de forces polítiques amb discursos nítidament racistes i xenòfobs. Enfront de la reacció conservadora, interessada en situar el debat en l'eix "dins - fora", alguns governs locals, amb els seus ritmes i circumstàncies pròpies, hem tractat de situar els drets humans en el centre de totes les polítiques públiques.

En aquest nou marc hem vist com la iniciativa de València d'acollir els refugiats de l'Aquarius i la resposta d'altres ciutats del canvi han provocat un debat sobre política migratòria del govern
central i han posat en el centre del discurs polític el paper que reclamen les ciutats. Quines polítiques i quin discurs han de desenvolupar les ciutats en aquest context europeu?